Doggy Daycares hundefilosofi

Hunde er kærlige væsner som altid elsker deres ejer ubetinget.
Hunde er der altid og kan nemt gøre ens liv lidt bedre.
Hvem er ikke kommet træt hjem og er blevet mødt af en super glad og logrende hund – så kan man ikke andet end også selv blive glad.

Derfor synes jeg, at alle hunde fortjener et godt hundeliv med masser af ture, oplevelser og leg.
En hund i balance er en hund, som både bliver aktiveret, disciplineret og elsket.

Og vi mennesker, skylder os selv og vores hund, at skabe et balanceret liv sammen med vores bedste ven.
Doggy Daycare vil gerne bidrage til at din hund kommer endnu mere i balance.

Doggy Daycare anbefaler vejen til en balanceret hund

Motion, Disciplin og Kærlighed

Motion, diciplin og kærlighed (I den rækkefølge!) er ingredienserne til en glad og balanceret hund. Alle 3 aspekter er vigtige, og hvis du vil have en balanceret hund må du udøve dem ALLE.

Vær din hunds flokleder
For at din hund kan være balanceret, skal DU være dens flokleder HELE tiden – og det er vigtigt, at du altid er konsekvent.
Derudover, er det vigtigt, at du altid er fair og kærlig men samtidig bestemt overfor din hund. På den måde vil du opnå din hunds kærlighed, respekt og tillid, så i kan leve et balanceret liv sammen.

En hund føler tryghed ved at vide at den har en stabil flokleder, som passer på den. Faste rammer skaber stabilitet i din hunds liv
Det er foreksempel vigtigt at du bestemmer:
• Hvilken vej I går på jeres ture og med hvilken hastighed
• Hvornår den får tid til at snuse og tisse
• Hvornår den skal slappe af
• Hvad den må løbe efter, og især hvad den IKKE må løbe efter
• Hvor den må grave et hul
• Hvornår den må gå ud af døren (altid EFTER dig)
• Hvornår den må hilse på andre hunde
• Hvornår den må spise

Du må aldrig blive gal, frustreret eller voldelig overfor din hund – din hund vil miste al tillid til dig som flokleder hvis du er ustabil

Motion
Hvis din hund skal være balaneret er det vigtigt, at den får motion hver eneste dag.
Du kender selv hvor godt du har det når du lige har trænet – man får ny energi, samt er mere afslappet og selvsikker. Lad din hund have samme gode følelse hver dag i dens liv.
Motion er en af de vigtigste aktiviteter som du deler med din balancerede hund.

Disciplin
Det er meget vigitgt at du udøver disciplin overfor din hund. Du ville jo også reagere hvis dit barn opførte sig dårligt, ikke ? Eller hvis andre behandlede dig på en dårlig måde?
På samme måde er det vigtig at lære sin hund hvad den må og især hvad den ikke må. Både hunde og mennesker har brug for grænser og begrænsninger. Hvis du ikke sætter nogle grænser overfor din hund, kan du være sikker på at din hund vil teste dine grænser og dit lederskab hele tiden.

Disciplin må ikke blive misforstået som vrede, straf eller andet i den stil. Når du udøver disciplin overfor din hund må du være rolig, bestemt og konsekvent hele tiden. På denne måde kan du vise din hund, hvordan du vil have den skal opføre sig. Og på denne måde skabe et lykkeligt samliv med din balancerede hund.
Men det er ikke kun overfor din hund at disciplin er en nødvendighed – du må også selv være disciplineret. Når du har en hund skal du hverdag sørge for mad, vand, omsorg og disciplin gennem hele din hunds liv.

Hvordan du korrigere din balancerede hund
Hvis din hund laver unoder skal du korrigere den. Cesar Millan burger sin hånd til at røre ved hundens nakke på en let men bestemt måde. Hånden repræsenterer hundemorens mund, når hun vil omdirigere hundens opmærksomhed tilbage til sig. Det samme må du gøre hver gang hunden bryder en regel.

Der er tre vigtige ting når du korrigerer din hund:
• Din energy – du skal være rolig og bestemt
• Din tankegang – Du skal forestille dig hvilken opførsel du ønsker dig af din hund og virkelig mene det. På den måde forstår din hund at du mener det.
• Din timing – du skal korrigere din hund I det øjeblik den bryder en regel. Så snart hunden igen opfører sig pænt samt er rolig og føjelig, glemmer du alt om jeres uoverensstemmelse og roser den. Du må aldrig bære nag overfor din hund eller være sur på den I længere tid. Det forstår en hund ikke da den lever i nuet.

Ros og kæl
Det er rigtig vigtigt at vise kærlighed overfor din hund – men KUN når hunden er balanceret og opfører sig pænt. Det betyder at din hund skal være rolig og føjelig når du giver den kærlighed.

Hunden er et væsen der har brug for kærlighed, og den elsker at blive kælet for. Heldigvis elsker de fleste mennesker at dele deres kærlighed med hunden. Men del kun ud af din kærlighed til hunden på det rette tidspunkt. Du må endelig ikke kæle for den hvis den er bange, nervøs eller opfører sig dårligt, da du så vil belønne den uønskede adfærd. Husk at hver gang du roser og kæler for din hund belønner du dens pågældende adfærd.
Hvornår skal du rose og kæle for din hund:
• Når din hund har motioneret og spist
• Når din hund har ændret uønsket adfærd
• Når din hund har gjort hvad du har bedt den om
• Nårsomhelst din hund er rolig og føjelig

Hvornår skal du IKKE rose og kæle for din hund:
• Når din hund hopper op ad dig eller på anden vis kræver din opmærksomhed. Du bestemmer hvornår du vil kæle for din hund, og hvis du kæler for din hund mens den springer op ad dig vil den tro at det er okay.
• Når din hund er bange, nervøs, besidderisk, dominerende eller aggressiv. Mange hundeejere kæler fejlagtigt for deres hund for at berolige den hvis den er bange, men på den måde vil hunden tro at det er en ønsket adfærd.
• Når din hund piver, tigger eller bryder nogen af dine regler.
• Vær aldrig alt for overdrevent begejstret når du kæler for din hund når du for eksempel kommer hjem. Lad din hund være rolig mens du kæler for den på en rolig og afslappet måde.
• Du må aldrig KUN give din hund kærlighed, kæl, klap og ros. Disciplin og motion er mindst ligeså vigtigt.

Kommuniker med din hund

Du kommunikerer med din hund gennem din energi. Selvfølgelig burger du også sommetider lyde eller håndsignaler, men den største form for kommunikation med hunde er gennem din energi og væremåde.
Din hund forstår ikke vores menneskesprog; det sprog du deler med din hund er energi. Energi skal forstås som din sindstilstand, følelser og kropssprog. Din hund vil med det samme vide om du er glad, trist, vred, ophidset, afslappet eller træt uden at du behøver sige et eneste ord.
Du skal altid udstråle en flokleders energi når du er i kontakt med din hund hvilket vil sige rolig og bestemt energi.
For eksempel er en ophidset, høj stemmeføring, både i positive og negative sammenhæng, et tegn på ustabilitet for din hund. Du må derfor meget gerne bruge en lidt lysere tone til at rose din hund med, men det må ikke kamme helt over.
Din hund skal helst altid være i en rolig og føjelig sindstilstand for at være en balanceret hund.

Hvad er en rolig og bestemt energi?
At udstråle en rolig og bestemt energi betyder at være indfølende men i control.
Rolig og bestemt energi betyder IKKE at være vred eller aggressiv. En vred og aggressiv hund ville aldrig være flokleder i nature, da den ville blive opfattet som ustabil.
Tip: Tænk på, og forestil dig at du er en rolig og stolt person du ser op til – det vil hjælpe dig med at at opnå en rolig og bestemt energi. Cesar Millan tænker for eksempel på president Obama eller Oprah Winfrey som rolige og bestemte ledere.

Hvad er en rolig og føjelig energi?
Din hund skal altid være en “follower”, der retter sig efter dig som flokleder. Det betyder at din hund skal have en rolig og føjelig energi.
Rolig og føjelig energi betyder at din hund skal være afslappet og respektfuld overfor dig. Det er faktisk rigtig dejligt for en hund ikke at være flokleder, da der dertil hører en masse ansvar og pligter.
En rolig og føjelig energi betyder IKKE at være en slave eller zombie. Faktisk er langt de fleste både hunde og menneske “followere”, da der fra naturens side kun er brug for få ledere. Derfor vil din hund med stor sandsynlighed være født underdaning.

Kropssprog
Din hund læser allerede dit kropssprog, og hvis du lærer at læse din hunds kropssprog vil det være meget lettere at kommunikere.
Kropssprog og energi er i meget tæt samspil da kropssprog nærer energi og omvendt. Din hunds kropssprog skal altid forstås i lyset af dens energi hvis du skal forstå hvad din hund fortæller dig.
Derudover er det vigtigt at huske at hunde og mennesker ikke altid forstår kropssprog på samme måde; for mennesker betyder et smil glæde, mens det I din hunds verden bliver opfattet som en trussel eller aggression.

Eksempler på hundekropssprog:
• Din hunds ører er tilbagelagte – enten er din hund rolig og føjelig eller bange.
• Parring – din hund udviser dominerende adfærd.
Hvis du gerne vil læse mere om hundekropssprog kan du foreksempel læse “hundesprog” af Roger Abrantes eller læse om kropssprog online.
• http://www.pawsacrossamerica.com/interpret.html
• http://www.diamondsintheruff.com/diagrams.html
• http://www.petprofessionalguild.com/DogBodylanguage

Næse, øjne, ører – i den rækkefølge
Hundes måde at kommunikere: næse – øjne – ører
Hvalpe er født blinde og døve, og næsen er det første de vil bruge til at blive bekendt med morens lugt. Det er først efter 15 dage at hvalpene kan se, og circa 5 dage efter det kan de også høre.
Da næsen er meget vigtig i hundeverden kan det være en god ide at stimulere dens lugtesans ved for eksempel at gemme godbidder eller smide dens mad ud I haven hvor den selv må arbejde for at finde det. Disse aktiviteter kan også med fordel bruges hvis din hund er kørt helt op og du skal have den ned på jorden igen.

Menneskets måde at kommunikere: ører – øjne – næse
Det er tydeligt at se at mennesker kommunikerer på en helt anden måde end hunde, da vi er meget mere fokuserede på det talte ord.

En af Cesar Millans vigtigste regler når du møder en ny hund er: ingen snak, ingen berøring og inden øjenkontakt.

Dyr, hund, race, navn

Mennesker har en tendens til at være mest fokuseret på hunden navn – dens personlighed. Men faktisk er hunden først og fremmest et dyr – nemlig en hund. Det kan nogle hundeejere godt virke til at have glemt nogen gange.
En hund er en hund og skal behandles som en hund. Nogle mennesker begår den fejl at behandle deres hund som en baby. Jeg kender godt selv følelsen, og tror nogen gange at hunde har følelser på helt samme måde som mennesker.
Men så tænker jeg på hvor meget jeg elsker min hunde og vil dem det bedste. Derfor prøver jeg at se verden gennem deres øjne. Penge, udseende og tøj betyder ingenting for din hund. Alt der betyder noget for din hund er regelmæssig motion, kvalitetstid med dig, at du er en stærk og stabil flokleder, som kæler og klapper den når den har fortjent det.
Lad din hund være den, den er.

Du må som hundejer opfylde alle de behov en hund har; motion, disciplin og kærlighed. Desuden må du også tage din hunds race op til overvejelse. Alle racer har forskellige behov, positive aspekter og negative aspekter som du som hundeejer må opfylde og være klar over.

Jagthunde
Jagthunde består af en gruppe hunde som er avlet til at arbejde med menneskelige jæger. Jagthundes funktioner er at lokalisere, opdrive eller apportere vildt, men derimod ikke dræbe det.
• Pointers – lokaliserer og peger på vildtet. Denne slags hund vil højst sandsynligt godt kunne lide at lege gemmeleg med forskellige objekter.
• Spaniels – driver vildtet frem. Denne slags hund vil højst sandsynligt også godt kunne lidt at lege gemmeleg, men vil i modsætning til pointers fysisk finde de tog ikke bare pege på det.
• Retrievers – bringer vildtet tilbage. Denne slags hund vil sikkert synes godt om at hente et object du kaster.

Støvere
Denne gruppe af hunde består af jagthunde som render langt foran jægeren. Der er desuden to underkategorier; den ene fokuserer på duft, mens den anden fokuserer på synet. Begge slags har meget udtalte jagtinstinker som man skal huske at tage i betragtning inden man vælger sådan en.
Støvere, som fokuserer på lugt er typisk blevet brugt i meget bevoksede områder. Typiske racer indenfor denne kategori er foreksempel en Basset hund, Coon hunde eller blodhunde.
For at opfylde disse racers behov må du aktivere dens næse. Du kan præsentere hunden for et object, gemmed et og lade hunden snuse sig frem til det.

Støvere, som er fokuseret på at bruge synet er typisk brugt i mere åbne landskaber, da de kan se meget langt. Denne hundegruppe er avlet til at jagte og fange bytte, og er derfor nogle af de mest atletiske og hurtigste hunde. For at opfylde sådan en hunds behov kan du lege fangeleg med den – selvfølgelig uden at bruge levende bytte.

Brugshunde
Brugshunde består af racer som er avlet til at vogte, trække eller redde. Disse hunde er ofte store, stærke, stædige og til tider aggressive. Hvis du skal opfylde en brugshunds behov er det strength nødvendigt at dræne noget af dens energi, da dens energiniveau og behov for motion oftest er meget højt. Du kan for eksempel lade din hund bære en rygtaske eller få dem til at trække en lille hund.
• Storvildt jagthunde eller vagthunde kan for eksempel være Akitas, Alaskan Malamutes, Grand Danois eller huskies.
• Kamphunde eller krigshunde er for eksempel Mastiffs og pitt bulls (nogle af disse hunde er forbudte i Danmark).
• Vagt – og sikkerhedshunde er for eksempel Schæfer hunde, dobermanns og Rotweilers.

Hyrdehunde
Denne gruppe af hunde, som er avlet til at hyrde kvæg eller får. Mennesket har brugt hundens naturlige jagtinstinkt, men flyttet den sidste del (drabbet af byttet). Disse hunde har et meget højt energiniveau og udover deres gåture bør de løbes eller cykles med i 30 minutter om dagen. Du kan også lade din hyrdehund hyrde rigtige får eller køer hvis du har mulighed for det.
Typiske hyrdehunde er; Shetland sheepdog, Old English Sheepdog, Australien shepard og border collies.

Terriere
Denne gruppe af hunde består af hunde som er avlet til at jage og dræbe små dyr. De mere muskuløse terriere var senere hen avlet til hundekampe eller som krigshunde. Terriere har often et højt energiniviau og kan have problemer med andre små kæledyr.

Skødehunde
Skødehunde er racer som er avlet til at opfylde menneskers emotinelle behov. De er enten følgesvende eller accessories, og derfor tit en mindre udgave af større racer.
De er avlet til at være nuttede og får derfor ofte en masse kæl og klap. Men husk nu at skødehunde også er dyr og hunde på højde med alle de andre racer. Derfor skal de også have motion og disciplineres.
Nogle skødehunde blev tidligere brugt til fuglejagt, og har derfor et vist jagtinstinkt; Cavalier King Charles Spanies, English toy spaniels, Yorkshire, Malteser, Pomerania og Toy pudler.
Andre skødehunde er udelukkende skødehunde; Chihuahua, Shih tzu og bomuldshunde.

Gåturen

Gåturen er den allervigtigste aktivitet sammen med din hund. Hvis du kan mestre gåturen vil du danne bånd med din hund og fortjene dens respect. Gåturen er fundamentet for jeres forhold og du kan ikke undlade at lufte din hund. Prøv at tænk hvis du aldrig selv kom ud.
Du kan aldrig blot nøjes med at lade din hund ud i haven lige meget hvor stor den end er. Det er på gåturen at din hund lærer at være en hund; den lærer omgivelserne at kende, den lærer andre hunde og mennesker at kende, den lærer om struktur, og om farer samt at ungå disse.
Travle mennesker har ikke altid tid til at give deres hund den motion den behøver, og det er her Doggy Daycare kommer ind i billedet.
• Din hund skal luftes minimum to gange om dagen med en varighed på 30-45 minutters hver gang.
Efter min mening er det dog også helt okay hvis din hund en sjælden gang får en dag uden meget motion. Hvis du for eksempel er syg er det okay kun at lufte din hund et par små ture så den kan tisse, så længe du opfylder dens motionsbehov alle andre dage.

• Du er flokleder på gåturen.
Det betyder at din hund følger efter dig. Derfor bør din hund gå ved siden af dig eller bag dig - og aldrig foran dig. Hvis din hund mestrer gåturen kan du en sjælden gang gøre en undtagelse.
Sørg for at din hund også får lov at rende fri en gang i mellem.

• Lad være med at bruge flexisnoren hvis du kan undgå det.
Jeg har selv brugt flexilinen en gang de sidste par år. Tidligere brugte jeg en flexi snor til Molly og jeg kan bestemt ikke anbefale det. Det tog meget lang tid at lære hende at gå pænt, da jeg begyndte at bruge en almindelig snor.
Jeg kan sagtens forstå at du gerne vil lade din hund snuse og udforske verden. Men som flokleder er det dig, der bestemmer hvornår.
Samtidig synes jeg, at det er utroligt vigtig at lade sin hund løbe løs en gang i mellem. Jeg tager selv Molly med til et sted hvor hunk an gå løs hver dag. Jeg stoler på hende og udviser hende tillid, og hun stoler på mig. Som “follower” ønsker hun at være i nærheden af mig, floklederen.
Hvis du ikke har mulighed for at tage din hund med til et sted hvor den kan løbe løs – på stranden fra oktober til april for eksempel – er flexisnoren et godt redskab til at give din hund en form for frihed. Men det kræver ekstra træning fordi du så skal kunne kontrollere din hund selvom den går foran dig. Og den forreste position er ellers normalt tildelt floklederen I hundeverden. Så sørg for at lave andre lederskabsøvelser med din hund. Du kan også sagtens skifte mellem en almindelig snor og flexisnoren.

• Brug en kort, simple snor.
Din snor behøver ikke være dyr og fancy – din hund er pænt ligeglad. Selv burger jeg dog en læderline, da jeg synes den er rar at holde ved. Det er vigtig, at du bruger en snor som du synes er komfortabel.

• Gå altid først ind og ud af din dør
Det er ret svært at have lederpositionen hvis du ikke går forrest. Lad være med at køre din hund helt op inden du går ud med den. Din hund bør altid være rolig og føjelig.

• Hundens hoved skal holdes højt og stolt, og halen skal logre men ikke over ryghøjde.
Dette er kropssproget på en afslappet hund, og du skal altid understøtte denne sindstilstand. Derfor er det også en god ide at ae din hund under hovedet i stedet for ovennpå hovedet. På den måde støtter du op om en stærk og selvsikker kropsholdning hos din hund.
Gå selv på samme måde – du behøves du ikke at logre.

• Hold din hund tæt på dig og bestem hvor I går hen.
Du bestemmer hvornår i stopper, hvor i går hen, hvornår i gør de tog i hvilket tempo. I indlæringsfasen kan det være en god ide at gå i et pænt tempo.

• Korriger let med snoren hvis din hund ikke følger efter dig – og lad straks efter snoren blive slap igen.
Du skal lade din hund vide når den går den forkerte vej. Din hun skal gå tæt på dig, men linen skal altid være løs medmindre du retter på den. Lad ikke hunden blive ophidset af snoren før gåturen.

Den sociale og velafbalancerede hund

Alle hunde er sociale væsner, og det er vigtigt for dem at være medlem af en flok – din familie. Det er derfor yderst vigtigt at din hund ved hvordan den skal opføre sig omkring mennesker og andre hunde.

Den rigtige måde at møde en hund på
Den rigtige måde at møde en hund på er slet ikke at møde den. En flokleder tager aldrig kontakt til “followere”, og som din hunds leder, må din hund være den, der tager kontakt til dig.

Derudover, bør du aldrig give en ny hund, du møder, øjenkontakt. Du bør heller ikke røre ved den eller tale til den. Bare lad hunden snuse til dig og fornemme din energi. Hvis hunden er interesseret i dig vil den forsigtigt gnubbe sig op ad dig, og så er du velkommen til at kæle for den på en afslappet facon.

Hvis hunden bare går videre er det fordi den ikke finder dig spændende, og det må du så bare acceptere. Du er heller ikke interesseret i alle nye personer du møder, vel?

Når du møder en ny hund bør du udvise en rolig og bestemt energi, og aldrig møde hunden ansigt til ansigt. Når hunde mødes ansigt til ansigt udfordrer dig hinanden. Hvis du i stedet viser hunden din side vil den slappe mere af og stole på dig. Det er en meget mere høflig måde at møde en ny hund på.

Derudover bør du også vente med at give hundenøjenkontakt indtil du kender den. Hunde, som stirrer intenst på hinanden udfordrer også hinanden.

Din hund og gæster
Hver gang nogen besøger dig, skal din hund være rolig og føjelig samt høflig overfor dine gæster. Det betyder at du må tage dig tid til at stoppe din hunds gøen og placere den i en siddende position før du åbner døren.

Det er selvfølgelig i orden at din hund gør et par gange for at vise at der er nogen ved din dør. Men derefter bør den igen være stille.
Du skal kræve området omkring døren og lade din gæst komme indenfor. Du må ikke tillade at din hund hopper op ad din gæst. Desuden bør du også bede alle gæster om ikke at give hunden opmærksomhed først – det vil sige ingen øjenkontakt, ikke røre hunden eller tale til den.

Din hund skal have lov til først at snuse til din gæst og lære gæstens duft at kende. Når hunden har gjort dette kan din gæst kæle for din hund.

Når din hund først har mødt en person et par gange, vil den kunne genkende denne person. Men du skal stadig sørge for at din gæst først hilser på dig, floklederen.

Hunde og børn
Det kan være meget lærerigt for et barn at have en hund I familien, og en hund kan lære et barn om empati, ansvar og kærlighed uden begrænsinger.
Dog skal du sørge for at barnet og din hun lever sammen på en sikker og god måde.
Derfor skal du altid:
• Holde øje med din hund og små børn.
• Lære dine børn at være flokledere.
• Vise børn hvordan de skal opføre sig på en respektfuld måde sammen med hunden.
• Lade hunden have et “helle”, hvor den kan gå hen hvis den synes børnene bliver for meget.

Din hund og en ny baby
Hvis du skal have en baby og ikke føler dig 100% tryg ved din hund, er det bedre at du finder et nyt hjem til den eller virkelig arbejder med den inden babyen er født.
Hvis du stoler fuldstændigt på din hund må du forberede hunden på at babyen kommer. Det betyder at du skal øve gåture med en barnevogn samt lære din hund at ikke at gå ind på babyens værelse.
Når du bringer babyen hjem skal du lade din hund snuse til et af babyens tæpper fra den modsatte ende af rummet. Din hund skal være meget respektfuld overfor din baby, og det betyder at den skal give babyen plads.
Når din hund har duftet til babytæppet, kan du langsomt invitere hunden til at komme tættere på babyen. Men kun så tæt som du føler dig tryg ved.
Du skal udvise en rolig og bestemt energi og bære dit barn med stolthed. Det er vigtigt at babyen også, gennem dig, bliver flokleder overfor din hund.

Når du forlader hjemmet og hunden
Da hunden er et meget social væsen ville den foretrække at være sammen med dig hele tiden hvis det var muligt. De fleste mennesker bliver dog nødt til at tage på arbejde og lave andre ting uden deres hund.
Det betyder at din hund skal være alene hjemme nogen gange. Når du forlader hjemmet skal du sikre dig, at din hund er afslappet. Du bliver nødt til at lufte din hund inden så den er træt. Og derefter skal du forlade den uden at køre en stemming op. Du skal ikke tale til den eller give den øjenkontakt, samt ikke acceptere at den piber.
Din hund vil hurtigt lære at den kan slappe af hele dagen mens du er væk. Når du så kommer hjem igen skal du ikke være ophidset foran din hund. I stedet skal du vise din hund hvor meget du elsker den ved at hilse på den på en afslappet måde. Du må ikke tillade din hund at hoppe op ad dig eller i det hel taget at blive for ophidset.
Sørg for at træne din hund til at være alene fra den er lille – og FØR du faktisk bliver nødt til at forlade den.
Du skal ikke lade din hund være alene i mere end 8 timer ad gangen uden at have andre til at lufte den. Er din hund meget alene kunne det være en rigtig god ide at få en lufteaftale her hos Doggy Daycare.

I hundeskov med din hund
Din hund er som sagt en hund og ikke et menneske. Derfor har den også behov for at møde andre hunde en gang i mellem. Du kan tage din hund med I en hundeskov, og lade den have det sjovt sammen med andre hunde. Det vil styrke din hunds sociale kompetencer fra en tidlig alder.
Du skal dog huske at der altid er en risiko for konflikt når din hund møder fremmede hunde. Du kender ikke alle de andre hunde som kommer, så du bør altid være opmærksom og klar til at reagere.
Sådan undgår du konflikter:
• Sørg for at lufte din hund inden du går ind i en hundeskov. På den måde er din hund over-ophidset, og den vil indgå slagsmål.
• Lad ikke din hund komme ind i hundeskoven før den udviser en rolig og føjelig energi i en siddende position.
• Vær altid rolig og bestemt i hundeskoven.
• Stå ikke stille et sted, men gå rundt i hundeskoven. Og være hele tiden i kontakt med din hund. Dette er det vigtigeste råd for at undgå slagsmål.
• Hvis din hund opfører sig dårligt eller bliver udfordret af en anden hund skal du ikke reagere med en blød energi. Her er det vigtigt at du er bestemt og sætter grænser inden tingene udvikler sig.
• Lad hundene selv finde ud af tingene – men vær klar til at støtte din hund hvis det bliver for voldtsomt.
• Lær hundenes sprog at kende så du er klar over det hvis tingene går i den forkerte retning.
• Forlad hundeskoven hvis stemningen bliver ubehagelig.
• Vær ikke bange for at rette andres hunde hvis det er nødvendigt – hellere en sur fremmed end at din hund bliver bidt.
• Du skal ikke trøste din hund eller lade den gemme sig bag dig – så hellere gå videre med din hund.
• Forsvar altid din hund til enhver tid – og reager hurtigt, en dårlig situation kan hurtigt komme ud af kontrollen og det er ikke sikkert den anden ejer gør noget.

Sådan fodrer du din hund
Fodrings ritualet er ret vigtigt da det giver dig mulighed for at etablere dit lederskab. Din hund skal være fuldstændig rolig og føjelig før den får lov til at spise.
Jeg sætter altid mine hundes fyldte madskåle ned foran dem. De skal begge side i en afslappet siddende position og give mig øjenkontakt inden de får lov til at spise. Desuden kan jeg altid fjerne maden fra dem igen hvis jeg ønsker det uden knurren. Jeg lader dog altid hundene få ro til at spise i fred.
Sommertider smider jeg i stedet deres foder ud på græsplænen så de skal arbejde for maden. Andre gange bliver de fodret under træning. Under alle omstændigheder skal de være rolige og først begynde at spise når jeg giver dem lov.
Desuden skal du aldrig lade din hund forstyrre dig mens du spiser. “followere” holder afstand for at vise respect hver gang floklederne spiser. Mine hunde skal altid ligge i deres kurve når vi spiser. Så længe der er mad på bordet skal de holde en vis afstand.
Desuden fodrer jeg dem altid efter vi har spist og ryddet af bordet. Eller også bliver det fodret efter en god gå tur.
Du skal aldrig fodre din hund hvis den gør, hopper op ad dig eller er ophidset på nogen måde.

Din hunds seng
Du bestemmer hvor din hund skal ligge henne. Det skal være et hyggeligt sted som den kan trække sig tilbage til. Derfor bør børn også lade hunden være når den er i sin kurv. Samtidig vil din hund sætte pris på at være tæt på resten af flokken, så det kan helt klart være en god ide at lade kurven være I stuen.
Desuden skal du bestemme dig til om din hund må sove i sengen eller ej. Min hund må ikke være i sengen, men det er helt ok at have den i sengen. Dog kan hunden også sagtens overleve i sin egen kurv.

Adfærdsproblemer

Næsten alle hunde er født i balance. Vi mennesker har næsten altid de bedste intentioner om at give hunden et trygt hjem. Men hvis hunden ikke tror på at du er dens flokleder er det naturligt, at den vil forsøge at overtage huset. Dette kan medføre aggressioner, nervøsitet, frygt og dominans hos din hund. Det er defor det er så vigtig at du klart og tydelig er husets leder.
Har din hund adfærdsproblemer kan du kontakte Doggy Daycare, så kommer vi og hjælper din hund med at være mere balanceret.
Doggy Daycare tager sig dog ikke af hunde i den røde zone.

Aggression:
Hunde er ikke aggressive fra naturens side. Derimod kan de blive aggressive hvis de har for meget indestænkt energi eller hvis de har problemer som ikke bliver løst. Derudover kan frygt, dominans samt herskende og territoal adfærd ende I aggression. Det er vigtig at du søger professional hjælp hvis din hund er aggressive inden den skader dig eller andre.
• Dominerende aggression:
Der er ikke nogen dominierende racer, men nogle hunde er bare født til naturligt at være mere dominerende og have et højere energiniveau end andre.
Hvis du har sådan en hund skal du etablere dit lederskab constant og fra en meget tidlig alder. Og især hvis din energi er lavere end din hunds.
Det betyder at du begynder og slutter alle lege, du går altid forrest, du bestemmer hvor i går hen, hvor hunden må være samt forbyder den i at eje noget. Du accepterer heller ikke gøen eller knurren. Og leg aldrig dominans-lege med en hund som naturlig er dominerende som for eksempel ruskeleg.

• Ængstelig aggression:
Meget aggression hos hunde stammer fra angst. Dette er især tilfældet med små hunde.
Det er vigtig at du stopper din hund så snart den begynder at udvise aggressive adfærd; hvis den bider, viser tænder eller knurrer.
Du må aldrig belønne angst eller aggression. I stedet skal du vise din hund hvordan den skal være rolig og føjelig. Du skal være tålmodig og aldrig blive vred.
Det tager lang tid at rehabilitere en hund med ængstelig aggression.

En besidderisk eller fikseret hund
Hunde kan blive besatte eller fikserede på forskellige objekter som for eksempel tennis bolde eller katte. Dette er dog ikke naturligt for hunde og det kan minde om en afhængighed.
En fikstion er ofte på grund af frustrationer eller indestængt energi. Du må aldrig bytte gåturen ud med leg. Og leg ikke med din hund før den er blevet luftet.
Giv aldrig din hund legetøj hvis den ikke er rolig og føjelig.

Hyperaktiv energi
Hyperaktiv energi er ikke naturligt for hunde, og bestemt ikke sundt. Tegn på hyperaktivitet kan være hop eller konstant bevægelse. Hyperactive hunde har ofte indestængt energi og mangler motion. Dette kan medføre fiksering eller aggression.
Hvis din hund er hyperaktiv skal du lufte den mere og hjælpe den med at slappe af. Du må ikke acceptere at hunden hopper op ad dig, følger konstant efter dig og aldrig slapper af i sin kurv.

Seperationsangst
Det er naturlig at hunde bliver bekymrede over at være adskilt fra flokken, da det ikke er naturligt for dem. Men næsten alle hunde bliver nødt til at være alene nogen gange.
Du bør lufte din hund samt give den mad inden du forlader den. På den måde vil den acceptere at det er tid til at slappe af. Du kan eventuelt give den noget at gnave I inden du går.
Du skal ikke gøre et stort nummer ud af det når du forlader din hund eller når du kommer hjem igen – bare vær afslappet og rolig. På den måde undgår du hylen, piben og gennemgnaskede sko.

Forbier hos hunde
Forbier er angst som har fået lov til at udvikle sig.
I nature lærer hunde fra frygt; det lærer dem at undgå farlige ting. Men hunde gør ikke rigtig noget ud af det hvis noget skræmmer dem – de lærer og kommer så videre.
Det er mennesker som (selvfølgelig ikke med vilje) skaber forbier ved at reagere stærkt på en hunds frygt. Hvis vi trøster en hund når den er nær et frygtet objekt, holder vi dem fanget i denne frygt.
Det rigtige at gøre er at udvise lederskab når din hund bliver konfronteret med et frygtet objekt. Desuden kan du dræne din hunds energi inden du konfronterer den.
Husk at være rolig og bestemt. Hvis du er bange vil din hund hurtigt opfange det. Brug din logic; ofte er hunde bange for dumme ting som høje lyde, tog, biler og så videre. Disse ting er IKKE farlige, men blot en del af det moderne samfund. Lad ikke din hunds frygt for fremmede ting smitte f på dig.

Lavt selvværd
Hundes selvtillig er relateret til dens energiniveau og niveau af dominans/føjelighed. Hunde med lavt selvværd er ofte lavenergi hunde. Nogen gange kommer det til udtryk gennem frygt, panik, forbier eller ængstelig aggression.
En hund med lavt selvværd har endnu mere brug for en flokleder. Den vil desuden ofte reagere godt på grænser og begrænsninger. Desuden kan det hjælpe en hund med lavt selvværd at være sammen med balancerede hunde.
Domesticerede hunde bør dog ikke have for højt selvværd. I naturen har lederen det højeste selvværd og det betydet at DU skal have det højeste.

Hunde i den røde zone
Hunde i den røde zone er dem med sværest adfærdsproblemer. En sådan hunds aggression vil ofte eskalere indtil den dræber eller sårer en anden hund eller menneske.
Ingen mængde at kærlighed kan stoppe dem. Derimod skal du være meget bestemt og rette al uønsket adfærd med det samme. Du må dog ikke straffe sådan en hund eller være voldelig overfor den.
Hvis din hund er I den røde zone og for meget for dig bør du kontakte en professional, som har en tilgangsvinkel du synes om.